Balansering

Däckbalansering

På våran däckverkstad kan du balansera däcken på din bil. Däckbalansering gör körturen till en behaglig upplevelse och minskar slitaget på bilen. Det kan löna sig att investera i balansering av däcken om man känner av vibrationer i bilen när man kör. Alla hjul till personbilar balanseras idag. Även om bilens däck nyligen har balanserats så kan man behöva göra om det. Det händer att någon balanseringsvikt lossnar, eller att annat slitage uppstår.

Att balansera däck

Obalans mellan däcken påverkar inte bara styrningen, utan sliter i längden också ut fjädringen och gummit i däcken. Man bör alltid kontrollera däckens balans när man byter däck från vinterdäck till sommardäck och vice versa vid årstidsväxlingarna. Vid däckbalansering tar man bort gamla balanseringsvikter från hjulet och placerar därefter hjulet i en maskin. Denna maskin noterar statisk och dynamisk obalans. Sedan placeras vikter på hjulet utifrån maskinens uppgifter. När obalansen hos däcket har neutraliserats, så varken hoppar eller vibrerar däcket i sidled. Förr användes blyvikter, men numera är de oftast av stål eller zink. Problem med däckbalansen kan också bero på att däcket slitits ojämnt på grund av till exempel dåliga stötdämpare. En skadad fälg kan också skapa obalans. Däckprofilens kunniga personal kan hjälpa till med att rätta till sådana fel innan själva däckbalanseringen.

Vad kostar däckbalansering?

Det behöver inte bli dyrt att kontrollera balansen mellan däcken på ditt fordon. Om du har frågor om vad däckbalansering kostar ta kontakt med Däckteam så får du aktuella prisuppgifter. Du kan också leta upp Däckteams närmaste verkstäder på vår hemsida för mer information. Däckbalansering är viktigt för både körupplevelsen och säkerheten. Se till att boka en tid om du känner att bilen ”drar snett”. En bil som utsatts för minimalt slitage håller också bättre i längden och du slipper vibrationer i ratten när du kör. Det är väl värt pengarna att ligga stadigt på vägen under körningen.